pátek 8. ledna 2010

Kryštof stanuli na Jevišti za [60%]

Nové album Kryštofů, ještě horké, jak ho vytahovali z pekárny jsem si samozřejmě nekoupil. Normálně bych to udělal, ale nemám peníze, takže jsem si ho hezky stáhl. T-Mobile kolem něj udělal pěkný humbuk, ale lehko říct, zda za něco stál. Nestál.

Kryštof mají problém ten, že už nehrají pro lidi, ale hrají HLAVNĚ pro lidi, což z jejich nového cédéčka dělá divný paskvil. Předně jsou jejich písničky veselé. Texty tentokrát naprosto nedávají smysl anebo ho dávají až moc a snaží se nabídnout od každého něco každému posluchači. Co jsem na nich vždycky obdivoval - že se nechtějí mermomocí zalíbit - se s tímto albem postupně vytrácí, protože když změnili styl a do textů si nechali kafrat třeba od Xindla X, úplně v tom cítíte, jak je to album spíchnutý horkou jehlou, aby prostě splnili plán a něco nahráli. Nemám ale ani trochu pocit, že by se s ním kdokoliv mazal s láskou a zaujetím, a tak se z něj stala pouhá jevištní fraška se třemi světlými momenty. CyRano, Molotov a Bůhvíkam. Zbytek je odlehčené nic, které je kompletně neprůbojné a zpívá se samo, jakoby Krajčo prostě v půlce odešel na kafe a nechal zapnutý playback bez emocí.

Nejhorší album, které kdy skupina nahrála si tak štítkuju jako omyl a zklamání roku. Ani jednu písničku si nenacpu do mobilu, abych s ní vyplnil dlouhé chvíle. Protože ani jedna mě nechytla, tenhle výkřik do prázdna je prostě něco, na co u nich nejsem zvyklý. A těžko to už asi bude lepší.

"Slyšel jsem, jak tam hraje melodie peněz. Slyšel jsem, jak Xindl napsal DigiHrách a nechutně se do něj otiskl. Slyšel jsem, jak si na konci oddechli a zaplesali, jak se k nim přikutálí zlaťáky. Jediný, co jsem neslyšel, bylo, že je to jenom velký vtip."

Aneb jak česká hudební scéna přichází o básníky. Mizerných 60%. A to album si samozřejmě nikdy nekoupím.

3 komentáře:

  1. Docela vysoké hodnocení, na to jaký jsi tomu dal kotel.

    Mimochodem, mám to chápat tak, že na RfP hážeš na ně botu se mnou, jo?:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ono se to totiž dá poslouchat, takže pod 50% to jít nemůže určitě. Ale jako fanoušek jsem zklamanej určitě. A botu budu házet jen pokud budou hrát tyhle nesmysly.

    OdpovědětVymazat
  3. Řekl bych, že si čekal, že to bude super pecka klasika od Kryštofů, a proto na to zbytečně nadáváš. Je tam víc písniček. Například Jeviště, DuDuDu. Naopak cyRáno se podle mě nepovedla. Měl jsem možnost slyšet její malý kousek na fesťáku ve Varech a vypadalo to mnohem líp, než jak to vypadá teď.

    OdpovědětVymazat