úterý 29. prosince 2009

Agitka: "Být hrdý"

Teď si pročítám, co všechno bude naši republiku zastupovat v Číně na EXPO 2010 a řekl jsem si, že něco bych taky moh utrousit do éteru. Protože nechápu, jak zemi, jejíž vědci dali světu tryskový stav, mikrovlnou troubu, kontaktní čočky, lék na průvodní nemoci AIDS nebo lodní šroub, může někdo považovat stále za méněcennou. Čtu si tady třeba: "Česká škola je uznávaný vzor pro filmaře od Asie po Ameriku" nebo "Milan Kundera - Nejpřekládanější autor současnosti", "Secese - po Alfonsi Muchovi je pojmenován celý styl", "Pražský hrad - největší hradní komplex svého druhu na světě", "Karlovy Vary, M. a F. Lázně, světově uznávaný lázeňský trojúhelník", "Český Krumlov - jedno z nejzachovalejších historických měst Evropy", "Lednicko-Valtický areál - nejrozsáhlejší umělý park v Evropě", "První keramika a první tkaniny na světě objeveny ve Věstonicích", "České pivo, hokej, Jarmila Kratochvílová, design skla". A když k tomu dáte Vambereckou krajku, korunovační klenoty, kubismus a Járu Cimrmana, musí vám přijít, že aspoň něčím se můžem chlubit. Já jsem hrdý na to, že jsem Čech (Moravák), ale když někdo řekne, že v téhle zemi, která vlastně nikdy nic nedokázala, žít nechce (a že takovejch lidí je), nacpu mu tu přílohu novin, ze které jsem čerpal, rovnou do chřtánu.

2 komentáře:

  1. Člověče, nesmíš zapomenout, že to jsou české noviny, které píší Češi. A to, co si o sobě myslíme my, ve světě nic neznamená. Teda, pokud to nebyla příloha Timesů:)

    Hele, a těch pár "zlatejch českejch chvilek" mi přijde jako zdroj hrdosti dost slabý, páč všude ve světě jich mají obdobně dle velikosti. Není to žádné drama, že bez nás by to svět nezvládl.

    Prostě jsme historicky průměrní. Nemá smysl občasné zlaté chvilky zbytečně vynášet do nebe, avšak ani hanit. Adorování své malosti je Čechům vlastní a moc bych se tím nechlubil. Je docela zajímavé, že momenty, kdy se česká společnost intelektuálně znicotněla vydává za velká národní vítězství, jak nám říkal přednášející na filozofii a má recht.

    Prostě: Moc bych to neprožíval:)

    OdpovědětVymazat