neděle 4. dubna 2010

Rande s maturitou

Slohovka, kterou jsem nechtěl psát. Slohovka pro MF Dnes. Na druhou stranu, když za to budu měsíc dostávat zdarma noviny...

Někdo proti státním maturitám zakládá skupiny na sociálních sítích, někdo živě protestuje, někdo souhlasí a kritizuje odpůrce. Někomu je to úplně jedno, což je většinou způsobeno faktem, že o maturitách nikdo nic neví. Kdybych si teď vymyslel fiktivní dotazník o státních maturitách a rozeslal ho po celé škole, vsadím se, že dvě třetiny studentů by jej vrátily nevyplněný, jelikož o novém způsobu přezkoušení nikdo nic neví. Nevím o něm nic ani já. Kde může být problém?

Pokud chci v továrně uvést do chodu nový mechanizmus, pošlu všechny zaměstnance, kterých se změna týká, na školení. Když do výroby zavedu stroj, se kterým se ještě nikdo nikdy nesetkal, nemůžu se pak divit, že zaměstnanci protestují, protože sami nevědí, jak jej obsluhovat. Od nich se neočekává, že se budou hromadně a poslušně pídit po návodu k obsluze, spíše budou rozčilení a s otrávenými obličeji se vrhnou stěžovat si k vedení. Nečeká snad někdo od studentů, aby si před novou maturitou postahovali prospekty z internetu, každý den poslouchali rádio, dívali se na televizi, četli noviny a ze všeho si udělali vlastní obrázek. Vyhovovaly nám staré „stroje“, hodilo by se nám tedy vysvětlení, v čem jsou ty nové lepší.

Jestli by někdo měl studenty na maturitu připravit, jsou to také učitelé. Jestliže si ale oni stěžují, že o ní prakticky nic neví – a jak by taky mohli, když se kolem ní všechno neustále mění. Studenti i učitelé jsou tedy z obliga? Řekněme, že ano. Pak už se můžeme odvolávat jenom výš, na posty ministrů. Až si v tom udělají sami pořádek, ať prosím laskavě uvědomí učitele, nebo ať rovnou vyškolí své vlastní lidi a rozešlou je po školách. Ať nám, studentům, někdo konečně všechno vysvětlí a ukáže. A teprve po tom po nás může někdo chtít, abychom o maturitě mluvili. Abychom o ní psali do novin.

Někdo by konečně měl pochopit, že maturita není rande naslepo. Alespoň já nikam se zavázanýma očima nepůjdu. Mně totiž na své budoucnosti záleží.

3 komentáře: