pátek 24. dubna 2009

Knihkupectví Dobrovský - na každou svini se vaří voda!

Ať chcete nebo nechcete, léto se pomalu blíží. Hodně z vás pravděpodobně chce jít někam na brigádu. Jestli vám však můžu poradit, ani náhodou nechoďte pracovat do KNIHKUPECTVÍ DOBROVSKÝ! Budiž vám toto odstrašujícím případem:

Už dlouho mě takhle nikdo nenasral. Hodně dlouho. Minulé léto jsem byl zaměstnán jako brigádník v OC Brno Vaňkovka - knihy Dobrovský (přízemí). Byl jsem tam z protekce, jelikož vedoucí prodejny Jiří Hauska vede ve Vyškově kroužek kung-fu, kam můj táta a brácha chodili. Přes taťku jsem tedy měl domluvenou brigádu. Když jsem se ptal ostatních brigádníků i pracovníků, zjistil jsem, že je to tam vlastně vesměs jedna velká rodina. Přístup vedoucího Jiřího Hausky byl opravdu pozoruhodný. Vůbec jsem nevěděl, co můžu jako brigádník požadovat, co si můžu dovolit, co je moje právo. Když jsem se na něj obrátil s žádostí na sepsání smlouvy, řekl mi: "To sepíšeme pak." "Pak" znamenalo v srpnu. Nato, že jsem nastoupil na brigádu v červenci a pracoval jsem tam do srpna - to je celkem vtipné. Na konci prázdnin teda byla sepsána smlouva a já byl do knihkupectví pozván ještě třikrát v září na výpomoc. Loučil jsem se slovy, že smlouvu si pak s Hauskou domluvím, až k nim přijdu příště. Žádné příště nebylo. A nejlepší na tom je, že nebyly ani peníze. Tuším v září či říjnu došla první částečná výplata za červenec. Řekl jsem si, že je to fajn, že to snad začne chodit víc. Do prosince se však nikdo neozval. Táta sice každý týden tomu ..... Hauskovi volal a on stále a stále sliboval, nadával na účetní, že je kráva a má v tom bordel, nevěřil svým očím, divil se, ale pochybuju, že udělal něco pro to, abych byl řádně vyplacen. Hnát jsem to nikam nemohl, smlouvu jsem si totiž nevzal a na září ji ani nemám u nich (jestli jsou u nich ty dvě za červenec a srpen, to opravdu nevím, ale hádám, že ne). Je to samozřejmě moje chyba!

Pamatuju se, že jeden pátek jsem byl opravdu nasranej, co s těma penězma bude. Vánoce za dveřma a já bych i rád koupil dárky. Výplata stále v nedohlednu. To mě dovedlo k napsání tohoto e-mailu do brněnské prodejny:

Dobrý den,
TAK SAKRA KDYŽ UŽ DOSTANU TY SVOJE PENÍZE, CO? MĚ JE TOTÁLNĚ UKRADENÝ, JESTLI S TÍM MÁTE PROBLÉMY, JÁ PROSTĚ TY PRACHY CHCI, UŽ MĚ FAKT SERE VÁŠ PŘÍSTUP. JE MI JEDNO, ŽE JSEM NA VÁS SPROSTEJ, PROTOŽE MI UŽ FAKT PŘIJDE, ŽE SI NEZASLOUŽÍTE SOLIDNÍ JEDNÁNÍ, KDYŽ SAMI JEDNAT NEUMÍTE. 4 MĚSÍCE!!! 4 MĚSÍCE ČEKÁM NA SVÝCH BŮHVÍKOLIK TISÍC A FURT NIC. JESTLI JE NEBUDU MÍT PŘÍŠTÍ TÝDEN V RUCE NEBO NA ÚČTU, TAK MI VĚŘTE, ŽE VÁM TAM NA PRODEJNĚ UDĚLÁM SCÉNU. BUDE MI ÚPLNĚ U PRDELE, CO MI NA TO ŘEKNETE, PROTOŽE TOHLE UŽ NENÍ MOŽNÝ. TO BYLO FURT NĚJAKÝ SLIBOVÁNÍ, ALE HOVNO-HOVNO. STRČTE SI SVOJI POSRANOU KOMERCI DO HAJZLU, UŽ SI U VÁS NEKOUPÍM ANI LEPORELO! TAKŽE MI UŽ KURVA DEJTE TY PRACHY!

S PŘÁNÍM BRZKÉHO KRACHU (SAMOZŘEJMĚ POTOM, AŽ MI POŠLETE VÝPLATU)
VÁŠ
Tomáš Kremr

Nelituji toho, co jsem napsal, jsem na to vlastně hrdý! Vedoucí samozřejmě volal tátovi, že jsem ho velice urazil a já musel s brekem napsat tento omluvný e-mail:

Dobrý den,
nepředpokládám, že máte chuť čist si tuto zprávu. Nicméně i přes to vám píšu. Víte, ten první e-mail, byl opravdu odporný. Lidé by k sobě měli být upřímní, ale určitě v mezích slušnosti. To předtím bylo až přespříliš upřímné, ale co hlavní - vulgární. Zpětně si uvědomuji, že takto jsem určitě jednat neměl. Měl jsem se ovládnout a vybít si vztek jinak. Vy musíte pochopit, že moje situace ale moc příjemná taky nebyla. První brigáda, jednání, nad kterým zůstává rozum stát a peníze, na které jsem čekal čtyři měsíce. Jsem dost impulzivní člověk, což mě zajisté neomlouvá, ale takováto první zkušenost nebyla moc pěkná. I přes to, že jsem na Vás stále nazlobený (nechci se zachovat jako úplný pokrytec), nemůžu opominout fakt, že jsem vás urazil. Nežádám od vás milosrdenství, mávnutí rukou, poplácání po rameni za slov "každý dělá chyby". Jen je mojí povinností vám napsat, že toho lituji a že se omlouvám. Vyšlo to čistě z mé vlastní inciativy (dá-li se to takto nazvat), správné to nebylo a jsem ochoten nést následky. A ani náhodou neočekávám nějakou další spolupráci (jen abyste si nemyslel, že mě taková věc vůbec napadla), už jen z toho důvodu, že si to nepřeji jak já, tak určitě ani vy.

Zdraví
Tomáš Kremr

Na ten už tak hrdý nejsem, pravda. Jenomže jsem prostě musel. Vtipné na tom je, že doma si o tom mysleli všichni nějak to samé. S lidmi se sice musí jednat hezky, ani náhodou neřešit nic vulgárně, jenomže já tu trpělivost neměl. Vedoucí pravděpodobně omluvu přijal, ale peníze nikde. Až o něco později jsem objevil další částku u sebe na účtu. Řekl jsem si tedy, že fajn, že ten zbytek snad zaplatí později. Hovno později, nezaplatili nic! Následují další nekonečné telefonáty plné planých slibů. Leden, únor, březen, přičtěmě září, říjen, listopad a prosinec, můžeme i duben - a máme tu skoro červenec. Je to téměř rok vymáhání peněz z firmy, která v sobě nemá kousek slušnosti. Telefonáty do Prahy, kde to nikdo nebere, pan vedoucí Pavel Dobrovský je pryč - zavolá vám, já vám zavolám po víkendu, všichni by moc rádi volali, ale pravděpodobně už v pondělí neměli kredit. Pak se to zahrálo da autu.

S chutí bych přidal další věc, která je sice naprosto z jiného soudku, ale přesto s tímto článkem souvisí. Jiří Hauska je totiž naprosto nespolehlivý člověk. Když táta jednomu známému půjčoval několik mých DVDček, musel to udělat přes Hausku, který slíbil, že onoho známého o víkendu uvidí a předá mu to. Bylo to v lednu. DVDčka se k dotyčnému dostala až koncem března a já je měl v ruce až v dubnu. Pan Hauska pravděpodobně vůbec neřeší záležitosti jiných, slibuje jako na běžícím pásu, který končí v sekci "na tohle se můžu vykašlat". Další velice veselá historka je ta, když se Hauska v telefonu omluvil, že je v autobuse, až vystoupí, tak zavolá - a nezavolal. Pozor, pane Hauska, tomu se říká skleróza.

Zpátky k hlavní otázce. Víte tedy, že jsme volali, že jsme se domáhali zbytku (4 000,-) a že nám to stejně bylo k hovnu. Dnes táta volal znovu (už je to taková rutina - vzbudit se, posnídat, jít do dílny, přijít ve čtyři na svačinu a zavolat Hauskovi). Hauska ho odbyl tím, že "účetní tam nemá nic napsaného a že je to divné a kdesi cosi". Upřímně, vůbec nechápu, kde táta bere tu trpělivost, já bych toho blbečka nakopal do prdele.

Se svými penězi jsem se tedy už rozloučil. Válku jsem prohrál, je to avšak i moje chyba. Teď už se pokusím jen udělat jim takovou reklamu, na kterou nezapomenou. Nemám šanci jim udělat ze života peklo, ale zkusit to opravdu můžu, no ne?

PROTO TEDY NAPOSLEDY ŽÁDÁM VŠECHNY, KTEŘÍ TENTO ČLÁNEK ČTETE: NIKDY! NIKDY NECHOĎTE BRIGÁDNIČIT DO KNIHKUPECTVÍ DOBROVSKÝ. JE TO O NERVY, JE TO O ZDRAVÍ, JE TO O ZBYTEČNÝ STRES. POKUD MÁTE PODOBNÉ ZÁŽITKY, PŘEDEJTE TENTO ČLÁNEK DÁL, PUBLIKUJTE HO NA SVÝCH STRÁNKÁCH, JE MI TO JEDNO. JEN CHCI, ABY SE TO VĚDĚLO - KNIHKUPECTVÍ DOBROVSKÝ = PODVODNÍCI, U KTERÝCH SE OPRAVDU, OPRAVDU NEHODÍ KOUPIT ANI TO ZMIŇOVANÉ LEPORELO.

Za vulgarismy se neomlouvám, omlouvám se (zčásti) Jiřímu Hauskovi, (viz nový článek) ani knihkupectví Dobrovský, neomlouvám se vůbec nikomu, kdo s nimi má co společného. Až na pár zaměstnanců pobočky v Brně - s nimi jsem vycházel :o)

39 komentářů:

  1. Teda, narval jsi to do nich jen, co je pravda. Ještě, že já mám s vyplácením peněz jen dobré zkušenosti, takhle bych jim to nedal:)

    OdpovědětVymazat
  2. To buď rád, že jsi nezažil nic takovýho, já dneska byl totálně nepříčetnej :(
    takže jsem jim trochu zaspamoval webový stránky :(

    OdpovědětVymazat
  3. Hoď sem adresu ať jim tam taky něco napíšu.
    Jenom doufám že jsis to nevimyslel ;D

    OdpovědětVymazat
  4. To by chtělo vážně chorou mysl, vymyslet si to celé, házet na někoho lži. Jistěže je to pravda. Jen mi pověz, co bys jim napsal? Máš s nimi stejný problém? Protože, upřímně, nejsem si nijak jistý, že by je ohromilo ohánění cizími názory, jimiž jsem jim už stránku beztak zaspamoval, jen stihli půlku promazat :)

    OdpovědětVymazat
  5. ...u mě pořád platí ten kámen, jak jsem řikal.

    OdpovědětVymazat
  6. to Wailord: blbě jsem se vyjádřil, já samozřejmě budu rád, když to povíš jinde, ale jde mi o to, že příspěvek "jednomu mému známému udělali prásáckou věc, nikdy tam nechoďte" - a to těžící z tohoto článku je zbytečný. Stejnou věc jsem jim tam už napsal :) ale i tak: knihydobrovsky.cz

    to deF: všechno pěkně popořádku :)

    OdpovědětVymazat
  7. S výše psaným textem mohu jen souhlasit, také jsem 6 měsíců pracoval jako brigádník pro pražskou pobočku Knihkupectví Dobrovský, bohužel mohu říct, že těch 6 výplat, které mi měly přijít sice přišly, ale v pořádku přišly jen 2 výplaty, ostatní se musely řešit, proč a jak to, že to nedošlo a jak to, že jenom tak málo. Nejlepší kousek byla listopadová výplata proplacená v dubnu!!! A slečna nebo paní "účetní", já nevím, co to je a je mi to celkem jedno, je opravdu "milá" a účetnictví jí asi moc neříká, nebo se tak alespoň chová, takže sem na brigádu? Rozhodně už ne, děkuji, stačilo mi, odcházím :-) Brigádník Lukáš

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím,
    to že jsem si přečetl tento příspěvek mě dočista šokovalo, jelikož jsem přes půl roku rovněž brigádničil pro tuhle firmu a mám s ní naprosto stejné zkušenosti.
    Nastoupil jsem loni(2008) v říjnu v Praze na Arkádách Pankrác. První měsíce probíhaly v pořádku (pomíjím pracovní morálku, chování nadřízených, dění v kolektivu apod.) Pak ale přišel prosinec a listopadová výplata nikde (dělalo to něco mezi třemi a čtyřmi tisíci). Ihned jsem volal šéfovi prodejny, což byl mimochodem velice příjemný člověk, jehož z mých výčitek směrem ke společnosti naprosto škrtám. Ujistil mě, že nejsem sám a peníze přijdou. Ale ani po Vánocích jsem se nedočkal (spolu s dalšími asi pěti brigádníky). Od té doby jsme den co den chodili za šéfy, kteří nás ustavičně ujišťovali, že peníze jsou na cestě a že se snaží a snaží. Přijdou prý jistojistě s lednovou výplatou. Nebyl důvod nevěřit. Jenže oni nepřišly. Pak měly přijít do konce následujícího týdne, následujícího týdne, následujícího a tak dál. Každý den jsme kvůli tomu museli docházet za vedoucím a s ním to řešit. Nikdo nevěděl, jak to dopadne, ani v čem je problém. Jednu dobu nám dokonce účetní začala tvrdit, že peníze odeslala, ale problém je s převodem. Snažila se svalit vinu na banky. Potom zase obrátila a tak to šlo den co den. S únorovou výplatou měla opět přijít, jenže nepřišla. A co je horší, výplata za únor byla dokonce o několik tisíc nižší. To už bylo opravdu moc. A tak následovalo další vyjednávání a podobně. Každý den to samé, jen sliby, ale nic se nedělo. Až prvního dubna (po pěti měsících) najednou došly peníze za listopad. Jenže srovnání za únor jsme se nedočkali, a tak jsme celou tu dobu řešili jen tohle. Nakonec to došlo tak daleko, že jsme se všichni museli spolehnout sami na sebe a začali jsme střídavě jezdit za účetní sami. Většinou tam ale ani nebyla, takže jen za cestování jsem utratil dost peněz, o zabitém čase nemluvě. Když jsem ji konečně zastihl, div mě nevyhodila, že na mě nemá čas. Nenechal jsem se ale odbít a vše ji slušně vysvětlil. Když si mě vyslechla, konečně to pochopila a začala se mi dokonce omlouvat. Ujistila mě, že do týdne peníze přijdou. A musím říct, že peníze za týden opravdu přišly. Ovšem s tím, že to byly pouhé tři stovky místo patnácti set. Sám jsem tedy za slečnu účetní všechno vypočítal, hezky krůček po krůčku, aby to pochopila, napsal jsem jí slušný dopis a přibalil své propočty. Uběhl však týden a na účet opět nepřišly žádné peníze. Ale nejen to, účetní neměla ani tolik slušnosti, aby mi odpověděla. A tak jsem napsal rozhořčený dopis, jelikož to mě urazilo ze všeho nejvíc. Mail, který jsem napsal, nebyl nijak vulgární, jen rozvztekaný. Obratem mi přišla odpověď. Došlo dokonce na vyhrožování právníkem, pokud ještě jednou pošlu podobný mail. A také, že prý u nich ve firmě již místo nedostanu, což mě opravdu vyděsilo. No, jsem zvědavý, jak to dopadne.
    Každopádně podporuji Tomáše Kremra a všechny, kteří dopadli stejně. Přidávám se k jeho varování a rovněž vyzývám k bojkotu této společnosti!

    OdpovědětVymazat
  9. Pro brigádníka Lukáše a Anonym: Na jednu stranu mě "potěšilo", že v tom nejsem sám, na druhou stranu je mi vás líto a naprosto vám rozumím. Očividně je to jejich denní chleba, okrádat brigádníky. Firma, která si na jedné prodejně vydělá za jeden prosincový den nejméně pět set tisíc až milion i více, ta si opravdu nemůže stěžovat na nedostatek financí. Jejich chování je naprosto neomluvitelné. Je vidět, že účetní je opravdu "žena na správném místě", ale bohužel pro nás všechny jen dělá svoji práci. My si stěžujeme na pár chybějících tisíců a oni se diví. Kdyby jim nedošla měsíční výplata, pochybuji, že by seděli doma v křesle a čekali, až se to vyřeší. Podle nových informací Hauska odeslal hodiny účetní, místo 60ti však napočítal 40. To jsou ty zmiňované zářijové. 15.5. Je výplatní termín, uvidíme, jak se to ujme. Každopádně už si chystám "propagační trička" a chvíli si s pár přáteli posedíme před prodejnou. Pokud peníze nepřijdou, očekávejte report :)

    OdpovědětVymazat
  10. + velice děkuji za vaše příběhy, pokud vám to nebude vadit, zveřejním je do reportu - pokud ho bude potřeba :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já si za svým příběhem stojím, jinak musím tedy uznat, že bordel je tam neuvěřitelnej a to se vším. O samotném přístupu k zaměstnancům raději ani nemluvím... Jinak dobrá výmluva, proč peníze nepřišly, byla od paní účetní ta, že je omylem poslala do Raiffeisen Bank místo na můj účet do ING :-)no tak stane se no :-D A držím palce, aby alespoň nějaké penízky došly, také není špatný nápad napsat přímo na mail paní nebo slečny Klingerový, to také může pomoct, jako v našem případě :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky moc, po patnáctém květnu se uvidí, jak budu pokračovat ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Proč Dobrovksého někdo z vás nežaluje? Buď se spojte dohromady nebo každý zvlášť. A požadujte i úrok z prodlení a další peníze za stres.

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím s anonymem nade mnou. Minimálně bych podala stížnost a návrh k prošetření na inspekci práce.

    OdpovědětVymazat
  15. Já bohužel nemám nic v ruce, proto by bylo velice obtížné podat žádost. Spojit se můžeme, ale k čemu, když už jsem tu jen já, kdo má neuzavřené problémy. A celá soudní záležitost by mě stála akorát peníze, které po firmě požaduji a že by to někam vedlo? Tyhle velké firmy moc dobře vědí, jak "jednat" s lidmi. Kupříkladu dnes, když paní účetní neobdržela nic, co se vyplacení mých hodin týče. Načež asi za pět minut jsme jí volali, ona nemohla mluvit, protože si zalomila klíček v zámku, ale po chvíli najednou už všechno viděla v počítači. Ona má v popisu práce lhát! To vás akorát pobaví :D

    OdpovědětVymazat
  16. Nezbývá mi nic jiného než souhlasit. Také jsem byla u Dobrovského na brigádě. V Praze na Zličíně. Sice je to už déle, ale na "jednání" s jejich účetní se nedá zapomenout. Samé sliby a skutek utek. Nakonec mi teda přišlo všechno, tak jak mělo a to jen díky vedení zmiňované prodejny, které dělalo, co mohlo, aby bylo vše v pořádku a já dostala, co měla. Závěrem tedy řeknu jen - kolektiv zaměstnanců včetně směnové vedoucí a milého pana vedoucího byl super a nikde jinde potom ani předtím jsem na lepší lidi nenarazila. Ale "boj" s účetní a vůbec s celou centrálou byl těžký a někdy i vysilující.
    L.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak je květen a prachy pořád nikde

    OdpovědětVymazat
  18. Tak co je nového v tomto případě Kauza Dobrovský?

    OdpovědětVymazat
  19. http://symbiothic.blogspot.com/2009/05/knihkupectvi-dobrovsky-nizkorozpoctovy.html nového je toto :) Ještě bude legrace

    OdpovědětVymazat
  20. zdravím vás, bohužel jsem dělal pro p. Dobrovského překlad a na peníze taky už nějakou dobu čekám, už to vidím na žalobu... někdo se připojí? baracque zavináč centrum cé zet

    OdpovědětVymazat
  21. Já vám nevím, ale nedokážu si představit, že by tak neschopný člověk jako účetní u dobrovského vůbec mohl pro takovou firmu pracovat. Pomalu si začínám myslet, že má tyhle šmeliny s penězi v popisu práce. Neříkejte mi, že je někdo tak strašně blbej

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní #1: já bych se i připojil :)
    Anonymní #2: Ono to totiž tak opravdu je :(

    OdpovědětVymazat
  23. Jsou to zmrdi, kdo je pro?

    OdpovědětVymazat
  24. Ve vašem případě bych určitě navrhovala podat hromadnou žalobu. Tohle jednání není korektní se zákoníkem práce a dá se to jednoduše podložit buď výpisem odpracovaných hodin, nebo pokud vám dali výplatní pásku, tak tou. A k tomu přiložit výpisy z účtu, kde se jakákoliv finanční transakce dohledá. Případně by stačilo dát to do Občanského juda, které běží na Nově, nebo přímo do zpráv. To by bylo pro televizi něco exkluzivního, jelikož vyhrabat skandál na takhle velkou firmu se jen tak nevidí. Hlavně pokud do toho začnete tahat média, tak uvidíte, jak rychle ty peníze příjdou ;-).
    Držím palce a přeju hodně štěstí v tomhle boji, je to vážně nefér.

    OdpovědětVymazat
  25. Zdravím vás všechny, chtěla bych tady napsat pár vět...
    Pracuji u této firmy na jedné z prodejen v Brně a chtěla bych se zastat Jirky Hausky, který patří mezi nejschopnější lidi u této firmy a patří do tohoto oboru. Na druhé prodejně jsou tyto problémy taky, ale paní účetní, která je v Praze a má tyto věci na starost je opravdu mimo mísu, do telefonu "huhlá" a pomalu jí není ani rozumět, popřípadě si z práce dělá mateřskou školku a tahá si tam své uřvané děti.
    Mrzí mě, že se p. Dobrovský obklopuje neschopnýma lidma, zvláště pak v Praze a v jednom případě i v Brně, kde vinou neschopnosti lidí na vyšších pozicích unikájí mnohé peníze. Asi by si měl uvědomit, že lidi, kteří mu všechno odkývají a nezastanou se svých zaměstnanců pod sebou není to nejlepší. A měl by se obklopit lidma, kteří jsou odborníky v oboru a ne diletanty kvůli kterým prodejna spíše zaostává.

    OdpovědětVymazat
  26. Výbrorný blog :-)
    v každém ohledu tady člověk čte jen pravdu, jak o panu Dobrovským tak o panu Hauskovi!

    OdpovědětVymazat
  27. já bych je ani netituloval pán. to jsou prostě jenom zmrdi

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj nemohu nereagovat...dělala jsem v knihkupectví - ne brigádu,ale byla jsem zaměstnaná a ne jako prodavač a musím se trochu zastat pana Hausky,protože on za to,že nemáš peníze fakt nemůže a ani to nemůže ovlivnit.Já jako zaměstnanec vždy peníze dostala,ale s účetní byly hodně veliké problémy a měla štěstí,že byla tak daleko,protože jinak bych na ni asi vlítla...za tohle může hodně pan Dobrovský a jak píseš to není vedoucí,ale majitel naprosté většiny všech prodejen v ČR.Mluvila jsem s ním několikrát osobně a....musela bych být sprostá jako ty v tom článku...
    Jen jsem chtěla říct,že Hauska za to nemůže - si představ,že máš práce tolik,že nestíháš a do toho ještě musíš řešit každý den peníze bridádníků - měl jsi chtít číslo na dobrovského a toho slušně otravovat...já jsem to taky tak dělala - účetní mě totiž blbě vypočítala nemocenskou a neměla chuť to řešit...ona to totiž ani účetní není...:-( a nechápu jak tam může být zaměstnaná.Hauska do Prahy může totiž zavolat - řvát na ni...ale prostě ji k tomu nemůže donutit...sám ví,že s brigádníkama je problém,že nedostávají zaplaceno a když už,tak někdy míň než bylo slíbeno...

    OdpovědětVymazat
  29. Ryba smrdi od hlavy...tak kdyz je majitel ponekud omezeny diletant tak jak to asi musi vypadat dal....

    OdpovědětVymazat
  30. Taky jsem tam makal,taky problémy ,taky s penězma.A z daleka ne jen já,jako brigádník.Neustálé vytáčení-lhaní na všechny způsoby,opravdu jen to nejhorší.Ovšem požadavky na personál veliké,některé vedoucí úplně vystresované z vedení,občas ani nevěděly co teda vlastně a jak dělat.Ten člověk (Dobrovský)se tam na tom osobně podílel zcela viditelně.
    radim

    OdpovědětVymazat
  31. Hm, a já tam chtěla přes léto na brigádu...

    OdpovědětVymazat
  32. Možná bych trochu pozměnila název článku na :NIKDY NEPRACUJTE BEZ SMLOUVY NEBO DOHODY....kolikrát už po mně chtěli abych si to alespoň pár dní vyzkoušela, zatím bez dohody a když jsem i přesto požadovala dohodu,tak to bylo: "Dobře,tak já se vám zítra ozvu a domluvíme se, kdy ji sepíšeme." Houby už se neozval a já také ne, protože mi to došlo-takový přístup už o něčem vypovídá. Když vám tohle někdo řekne, neohlížejte se na jeho city a rovnou bez servítek trvejte na smlouvě, protože pak by to mohlo dopadnout přesně tak, jak je to v tomto článku popsané-týdny, měsíce čekání a strachování o peníze, které už možná nikdy nedostanete.
    PS: Ten první vulgární e mail byl skvělý, hlavně to s přáním brzkého krachu :)

    OdpovědětVymazat
  33. Nedá mi to nereagovat...pan Haouska je sice vedoucí, ale bohužel na takové věci jako je výplata nemá vliv...To vše se odehrává v Praze a pan Dobrovký se obklopuje v PRaze spoustou neschopných lidí - hlavně účetí a tam je ten problém...měla jsem také problémy...musela jsem si to vyříkat s ní - dostala jsem číslo na její mobil a řešila to s ní...nebyla jsem brigádník, ale zaměstnanec...nakonec jsem to řešila i s majitelem...Vím jak to tam chodí velmi dobře a velmi dobře také vím,že pan Hauska za to nemůže...ten sprostý dopis měl být adresován účetní - tam by to bylo na správném místě...

    OdpovědětVymazat
  34. Zdravím, pan Hauska už tam nepracuje, byl odejit panem Dobrovským a už je tam novej vedoucí a to je jiné kafe!!!

    OdpovědětVymazat
  35. Také se zapojím se svou zkušeností. Byla jsem brigádník a později i zaměstnanec ve firmě Dobrovský s.r.o. Pravdou je, že část problémů s výplatami je skutečně způsobena přístupem paní účetní a samotného pana Dobrovského. Upřímně můžu říct, že nevím přesně, co si o tom člověku myslet. Asi by bylo nejlepší mu doporučit hodně dobrého psychiatra, který by mu snad pomohl. Ano, dámy pracující na centrále jsou povětšinou pěkné fůrie a jedná se s nimi né zrovna snadno. Nadruhou stranu je plně chápu, protože mít neustále za zadkem pana Dobrovského s jeho věčnými změnami názorů, přemrštěnými, mnohdy nesmyslnými, nesplnitelnými a navzájem si odporujícími požadavky, to by dokázalo otřást i psychicky velice silným jedincem. Navíc při způsobu, jakým pan Hauska NEkomunikoval s centrálou, když účetní měly nějaký požadavek na něj, není vůbec překvapivá neochota účetních cokoli řešit s ním.
    Ale pana Hausky nemá cenu se zastávat. Za tu dobu, co jsem s ním pracovala, jsem ho poznala dost dobře. Ten člověk možná rozumí práci knihkupce a určitě umí kung fu. Bohužel pro praktický život je naprosto nepoužitelný.
    On možná mohl udělat jen to, že paní účetní zavolal, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že pravděpodobnost, že skutečně ten telefon zvedl a vytočil její číslo je velmi mizivá. Pokud nad ním nestál někdo, kdo by mu pětkrát do hodiny připomenul, že to má udělat, tak se na to nejspíš vykašlal. To by totiž přesně odpovídalo jeho stylu. Když se vyskytne problém, tak ho prostě neřeší. Strčí hlavu do písku jako pštros a čeká, až to vyšumí, naroste do obludných rozměrů nebo až to někdo vyřeší za něj. Když se to nepovede, tak to pak přece není jeho vina a když se to povede, tak se důležitě poplácá po rameneou, jaký je báječný, že se to vyřešilo.
    Popravdě řečeno, ten sprostý dopis bylo to jediné, co se ho doopravdy dotklo. Ne proto, že by si uvědomil, že někdo má opravdu problém, který už konečně bude muset začít řešit. Pravým důvodem byl fakt, že spatřil, že se našel člověk, který se mu dostatečně neobdivuje. Dotkl se ho fakt, že si o něm někdo dovolil myslet něco špatného. Asi mu to ruší karmu, nebo nějaké vnitřní proudění energií. Navíc pokud zároveň fungoval jako učitel Tomášova otce a bratra, pak tuto urážku ještě zesílila skutečnost, že i oni by na něj mohli začít pohlížet s nedostatečným respektem.
    Ten člověk je docela zvláštní a má pokřivené vnímání světa. Sám sebe vidí jako modlu, které je třeba se klanět. Málokdy pro někoho udělá něco dobrého a když, tak jen proto, že dotyčného hodlá použít ve svůj prospěch. Umí lidi dokonale využívat a manipulovat. Lidi ve svém okolí používá a zneužívá k usnadnění si vlastní existence. Kdo mu dá najevo, že se nenechá, stává se veřejným nepřítelem, kterého je potřeba se zbavit. Úřady pro něj neexistují, zákony nemusí respektovat a lidi kolem sebe vnímá jako věci, kterých se zbavuje, když mu začnou být k nepotřebě.
    Jako člověk si podle mého názoru nezaslouží žádný respekt, jako manipulátor má můj hluboký obdiv, protože nikoho takhle schopného jsem ještě nepotkala.
    Panem Dobrovským nebyl odejit. Na to měl kolem sebe dost lidí, kteří mu vždycky vykryli jeho průšvihy a vyřešili za něj problémy, které nejvíc hořely. Výpověď podal sám. Nejspíš si tímto způsobem chtěl u pana Dobrovského vydobýt nějaké výhody. Pan Dobrovský mu na jeho hru nepřistoupil a od září 2012 je ve Vaňkovce nový vedoucí. Sama jsem neměla moc příležitost ho poznat, ale co jsem slyšela od současných brigádníků, tak jejich problémy opravdu řeší. Ale je potřeba chodit s nimi opravdu za vedoucím. Pak se všechno řeší rychle.

    OdpovědětVymazat
  36. Zdravím všechny! Děkuji za ochotu podělit se s vašimi neblahými zkušenostmi a Tomášovi K. za odvahu a nápad realizovat tento blog (o němž jsem se bohužel dozvěděl příliš pozdě). I já patřím mezi jedny z těch podvedených, nicméně v mém případě nešlo jen o brigádu... O to víc je smutnější, že mě dokonce šéf prodejny de facto vydíral. Svou vůlí a neústupností jsem sice problém vyřešil, nicméně z průběžného jednání jsem pochopil, že se jedná o záměrný podvod. Zkrátka, oni “to zkouší”, protože využívají neznalost práv a povinností vyplývajících z pracovně-právních vztahů. Zneužívají důvěru mladých lidí a věří, že do sporu s nimi nikdo nepůjde a že ti podvedení se ze strachu z následků raději neozvou a couvnou , “jde-li do tuhého”.
    Celou věc jsem si rozhodně nenechal líbit a rád bych podnikl další kroky. Jak je vidno jedná se o letitý problém, otázka je, v jaké míře se děje teď, neboť chybí nové příspěvky. Poprosil bych ty, kteří v poslední době pracovali také u této mírně řečeno “podezřelé firmy” a mají špatnou zkušenost, aby se neváhali ozvat. Pro Pražany a bydlící v blízkém okolí nabízím možnost osobního setkání.

    PS: V reakci na poslední anonymní výpověď z 15. dubna 2013 a na základě mé zkušenosti si s trochou nadsázky začínám myslet, že se Dobrovský “na důležitých postech” obklopuje lidmi, co mimo podvody dělají bojové sporty a meditují prostřednictvím ezoterie. Jak jinak si udržet vnitřní klid, že...?

    OdpovědětVymazat
  37. Jsem velice překvapený kolik lidí má podobnou zkušenost jako já. Škoda, že jsem tady na to nenarazil dříve, než jsem vlezl do této prapodivné firmy. Skončil jsem u Dobrovského včera. Byl jsem přijat na hlavní pracovní poměr. Pracoval jsem u nich čtyři dny (od 1.9.) jako prodavač a to bez smlouvy. Nebyli schopni mi ji od 13.8., kdy jsem odevzdal zápočtový list a vyplnil osobní údaje, vystavit k podepsání. Na prodejně jsem zaslechl od dlouhodobých zaměstnanců zajímavé příběhy o jakési záhadné účetní, co nedělá (předpokládám účelově) svoji práci přinejmenším dobře. Jsem intuitivní člověk, s dvacetiletou zkušeností jako prodavač a už od začátku mi bylo jasné, že tady něco smrdí. Prodejna, na které jsem byl, byla v chaosu, bez příslušné technické podpory a byl zde komplikovaný předpotopní prodejní systém na pokladně. Jak jsem zjistil, prodejna není ani zaregistrována na živnostenském úřadě. Včera jsem tedy oznámil, že končím. Přijel manažer, vykrucoval se a vedl se mnou debatu stylem: "Stala se někde chyba no a co? To je přeci běžné, že nemáte smlouvu." A jak jsem nyní zjistil na této diskuzi, v této firmě to opravdu běžné je. Manažer mi slíbil, že mi vrátí poštou můj zápočtový list, ale jsem si zcela jistý, že už ho neuvidím.
    Na závěr bych napsal, dle mé intuice a zkušeností jiných současných i bývalých zaměstnanců, že tato firma má v sobě cosi mafiánského. Všichni si kryjí záda, od vedoucích, účetních po manažery, a plní patolízalsky všechny úkoly velkého papa Dobrovského, které jsou za hranou zákona. Nu což, mafie je také většinou "rodinná firma".

    OdpovědětVymazat
  38. Nastoupila jsem do práce 16.8.2021 a nedostali jsme smlouvu k podpisu. Ptala jsem se vedoucí kdy je dostaneme, prý do konce týdne.
    Druhý den dostalo smlouvy, jen někteří (u jedné kolegyně budoucí jsem si všimla, že ji vystavili k 17.8.2021) a asi pak další. Podepsanou smlouvu mají tak polovina lidí co na stoupila.
    Je druhý týden smlouvu, druhá polovinu nemá.
    Řešili jsme to v pondělí 23.8. 2021 se zástupcem vedoucí a ten se dušoval, že příjde manager a něco k tomu poví.Mluvil o všem možném jen ne o smlouvách.
    Tak jsem se ho zeptala kdy, dostaneme smlouvu, že je tady hodně lídí, kteří to potřebují na ÚP nejpozději do 8 pracovních dnů. Manager na to odpověděl zda to bude stačit ve středu 25.8.2021 a já překroutila oči že ano, prej že přijede auto z Prahy a dovezou smlouvy. S posíláním smluv přes e-mail mají špatné zkušenosti, většinou nic nepřijde. Hned po směně tam bude volat. Jen jsem pak prohodila, doufám, že se nejedná o práci na černo.K tomu se už nevyjádřil a mluvil o něčem jiném.
    V úterý 24.8.2021 přišla prodavačka s tím, že manager potřebuje, aby sepsala jména lidí, kteří nemají smlouvu.
    Je středa 25.8.2021 a někteří jsme dostali volno.
    Pokud, zítra 26.8.2021 nedostaneme smlouvy k podpisu ráda bych to začala řešit.
    Jedná se o knihkupectví, pracujeme na zavedení dvou nových poboček a už nás i proškolují.
    Nabrali nás 16 lidí. Z toho 7 lidí má podepsáno smlouvu a 9 ne.

    Kdyby jsem si to přečetla dřív...jaj, nebyla by jsem ve stresu


    31.8.2021 nás propustili 5 lidí. Jedna slečna ještě včera nedostala smlouvu přitom měla praxi z jiných obchodů a byla mezi prvními, kteří zaslali CV na výběrové řízení. Jedna paní začala křičet na manažera, že ty důvody pro propuštění jsou nesmyslné. Byli jsme propuštění, že jsme nejslabší a 14dnů se jednalo o výběrové řízení.
    Manažer na její rozhořčení reagoval, že není povinný se zpovídat že svého jednání.Odešla a práskla dveřmi. Mě se staly slzy do očí vytočená, naštvaná odposlechla jsem to a odešla.Jseme propuštění ve zkušební době.Prej nám to zaplatí. Dají reference které jsou trapné výstupní listy pošlou poštou.
    Jsem z Ostravy a jsem či vlastně byla zaměstnaná na údajný HPP.
    Otevřeli nové pobočky a prodejna se bude v únoru rušit.

    OdpovědětVymazat