čtvrtek 17. září 2009

I'm sorry, officer

Tak a je tu konečně nějaká pořádná kauza k nafouknutí. Šťavnatý problémek, slaďoučká malina, křehký dezert. Nebylo by na škodu to trošku "mediálně" rozblemtat.

Sin City Bučovice je fakt pověstný svou den co den se zvyšující kriminalitou. Děvky, pasáci, herák a obchod s lidmi. Je to tak, v Bučovicích nikdy nejste v bezpečí. Už ve školních škamnách se totiž rodí mladí kriminálníci, kteří denně sbírají pokuty stejně jako červené puntíky za zapomenutý úkol. S gymnazisty to jde od desíti k pěti. Mějte se na pozoru. Do centra města už jedině s pepřákem a paralyzérem.

Co je tomu příčinou? Představte si sami sebe, jak jdete v sedm ráno rozespalí do školy a ve tři odpoledne rozespalí ze školy. Pro většinu z vás to asi ani moc těžké nebude. Představte si, že z vlakáče, stejně jako z autobusáku, se můžete vydat na gymnázium dvěma směry. Kvůli své strategické poloze většina z vás zvolí variantu "zadem", nikoli "přes náměstí, karlovu pekárnu a drlíka", kde se logicky zdržíte. Vy totiž do školy spěcháte.

A teď si vemte, že stejně jako já už šest let chodíte do/ze školy zadními vraty a nikdo nemám problém s tím, že nepoužijete chodník (cca. o pět metrů chůze dál), ale jednoduše si to štrádujete po silnici, kde projede tak deset aut za den. Prostě je to taková bučovická dé jednička. Šest let to nikoho absolutně nedrbe (pro anglicky mluvící: nobody gives a shit), letos je to ale jiný. Bučovice přešly velkou silniční přestavbou. Spravili silnici, přihodili semafory. Všechno je teď pomalejší. Semafory jsou i cestou ke škole. Když teda vemete tu zlatou zadní cestu. Jsou to hrozně fajn semafory. Stojí jich tam pět a žádný nefunguje. To je naštěstí plus, komu by se chtělo čekat?

Kámen úrazu ovšem nastane, když nepřejdete přes druhý přechod (těch pět metrů chůze), ale hned za cyklosportem si to střihnete doleva a šlapete napůl po asfaltu, napůl do obrubníku. Šest let nobody gave a shit. Letos tam stojej cajti a vybíraj pokuty. A teď kde je spravedlnost, že?

Musím uznat, že tam stáli už trochu dřív a říkali: "A od zítřka budete všichni chodit po chodníku, jasný?" Všichni kývali hlavama, jakože "jo", ale mysleli si něco o prdeli. Konkrétně mně to řekli dvakrát. Pak se rozneslo, že "oni se fakt posrali a dávaj pokuty normálně!" a proto jsem radši zvolil o deset metrů delší chodníkovou možnost. Dvakrát nás pak upozornili ve škole. Všeobecný hoax oproti očekávání ale nikoho naprosto nezajímá a většina ještě chodí po silnici.

Dneska ráno jsem koukal, jak si jeden pan fousatý policista zastavil tři prváky a že jako budou platit. Ale protože strážník měl dobré srdce, tři viníky propustil ze své perníkové chaloupky. Asi se jim oddychlo, cestou do školy jsem je slyšel, jak jeden říká "stojej tady, místo aby řešili podstatný věci, fakt bych mu dal po hubě". Ten kluk byl dvakrát menší, kdyby mu chtěl dát po hubě, musely by ho ty dvě holky, co s nima šel, vysadit na ramena a ještě si stoupnout na chůdy. Ve škole se zase rozneslo plno zpráv, jak dávaj pokuty. A přece se najde takových dvacet lidí, kteří na to hážou bobek a fakt jdou po tý silnici.

Pro tyhle voly bych měl vzkaz, že jsou volové a ať si sakra nestěžujou, můžou si za to sami! Muži v uniformách aspoň měli tu slušnost, že to oznámili dopředu. Tak sarka držte hubu a plaťte. V opačným případě buďte rádi, že jste nemuseli cvakat.

Jenže ona je tu i druhá strana mince. Jak moc je to ubohý, kasovat děti! Ony si nevydělávaj, víte? Teď si vemte, že zaplatíte stovku, pětistovku, osm set, litr (informace jsou různé, kde je pravda?) a nikde si ty prachy nevyděláte. Nejste výdělečně činní a za takovej sranec, jako je chození po silnici (po levé straně, připomínám) vás sejmou. Pokutu těm, co si na to můžou vydělat, ne těm, co jsou rádi, že maj na svačinu. Je to svinstvo. Sere mě to, jako mě sralo třicet korun u doktora. Dítě si bude platit za vyšetření, to si radši natrhám kopřivy a udělám si z toho čaj.

Osobně se i přikláním k verzi, ve které páni policisté za den musí rozdat určitý počet pokut. (Ona je to - v určité pozměněné formulaci - opravdu pravda, údajně se jim to jinak strhává z platu). Pak se nedivte, že je baví obírat o úspory děcka. Hledaj si vrtochy, našli zlatej důl. Proč by tam chvíli nepostáli. Ne, nemají nic lepšího na práci, opravdu ne.

Teď ovšem, kde hledat pravdu? Nařknout flojdy, že jsou to hovada, když patnáctiletejm dětem (který si o sobě samozřejmě myslí, že jsou dospělí, to je jasný, jenže po pokutě už jsou všichni zase honem děti, pokrytci tupí) - zdůrazňuji dětem - napařej pokutu, že se z toho svět zatočí (dneska si odchytli tak dvacet lidí, ti v dešti stáli hezky v řadě a ne, že by to šlo zrovna rychle, docela si je páni strážníci vychutnávali, pranýř lidu, odstrašující případ), to by samozřejmě šlo.

Jestli je ale nějakej takovej zákon (jakože asi je), kterej ti prostě říká, abys po tom chodníku šel, musí se dodržovat. Upozorněni jsme byli několikrát, nedodržujeme to. Stálo by za to si to přebrat po svým. Oni nedělaj nic protiprávního, my zjevně jo. Že je to sviňárna, na to se teď nehledí.

Jestli si za provokaci zaplatíte, enjoy. Jestli radši ustoupíte - o pět metrů dál a zase zpátky - vyjdete z toho líp. Ono je to za chvíli přestane bavit a najdou si jiný útočiště. Třeba pak začnou konečně řešit opravdovou kriminalitu (tenhle byl dobrej, žejo?).

Za chyby se platí. Doslova.

To jsem to ale nafouknul. Mňam.

UPDATE: Díky Pokymu: chodec musí užít přednostně chodníku nebo stezky pro chodce.. Levé krajnice a není-li to možné, pak levého okraje vozovky užije chodec tam, kde není chodník nebo je neschůdný.

4 komentáře:

  1. Andrejka tam stála přes půl hoďky v děšti a teď je nachlazená..:/ že to těm blbečkům za to stojí.. nechat tam děcka tak dlouho stát na dešti... S kým já teď budu ráno chodit do školky? Kdo mi řekne, že si mám přezůt papučky?Kdyby to aspoň dávali i normálním kolemjdoucím... né jen děckám...

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem se vrátila "z výletu" a nestíhám pobírat novinky z domova... "jo, a brácha dostal pokutu" já: "cože? a co jako provedl?" ... "cože?" a to se jako může dávat pokuta patnáctiletejm dětem? No to si zjistím!" - moje reakce :-)) JO, jinak v jeho případě to byla stovka, jen pro info...

    kingzaba

    OdpovědětVymazat
  3. Sin city Bučovice. Bučovická dé jednička. :D Vole, ty mě dneska nešetříš:)

    Ale zas na druhou stranu, kde mají mládež naučit vyhýbat se buzeraci a dodržovat pravidla než na takovejch prkotinách:) Ostatní jsou dávno zkažení:)

    OdpovědětVymazat
  4. Flufe a tos v Bučovicích ještě nebyl :D

    OdpovědětVymazat