čtvrtek 16. července 2009

Harry Potter a Princ dvojí krve [69%]

Harry Potter je rok od roku temnější, dospělejší a díky bohu, dokonce i koukatelnější. Všichni si pamatujete začátky, kde jste na druhém místě (Voldemorta #1 taktně vynechávám) sledovali, jestli Nebelvír opravdu získá jakýsi pohár nejlepší koleje školy. První a druhý díl si jaksi odbyli svůj úvod a stejně jsme ho milovali. S příchodem Vězně z Azkabanu jsem ihned zapomněl, že nějaký Kámen mudrců v tajemné komnatě existoval a sledoval, jak se Harry gymnasticky (10.0) vyšvihnul na hrazdu. Že jsou levotoče zrádný svině, o tom svědčí Ohnivý pohár - nejslabší díl série (a vždy bude). Když už to vypadalo, že náš mladej kouzelník zůstane ležet na žíněnce s vyraženým dechem, přispěchal kouč Yates na pomoc a děly se divy. Fénixův řád - nejlepší díl série (zatím) - předčil naprosto všechna očekávání. A když už se pomalu sám trhal kalendář do premiéry šestky, kousal jsem si netrpělivostí nehty.

Co Yates vlastně Potter-sáze přinesl? Rozhodně vytáhnul žaluzie, protože jsem konečně neměl problém s tím rozeznat, kdo se zrovna před kamerou pohybuje. A pak to všechno ostatní, za co se už nemusí stydět. Dokonce i podobnost s knížkou už není jen čistě náhodná. Za to jsou body. (Ačkoliv už jsem si zvykl)

Co bych šestému dílu vytknul? Že zůstal poněkud pasivní. Žádné hromadné čarobitky se tedy nekonaly. To především. Jestliže ale Yates bere tento díl jako základ pro sedmičku, nemohl udělat lépe. Celkově totiž film působí skvěle, vtipných momentů se zde najde víc než dost (škoda, že Harry vyplýtval svůj Felix Felicis lektvar, kdyby si ubalil špeka, dopadlo by to stejně legračně), atmosféra je opravdu hutná a snaží se neořezávat nepodstatné (Brumbálův pohřeb omluví nejlepší scéna filmu - zdvihání hůlek k nebi), jednoduše si to užíváte. Ale nedostatek akce celý dojem naprosto shazuje z útesu. Jen tak jakoby proplouváte a i když je na co koukat, úžas v očích a otevřená ústa si na tuhle plavbu do batohu nebalte - to je možná základ všeho. Netěšit se jako já a přijmout to takové, jaké by to mohlo být.

Proto se na Prince dvojí krve netěště, ale jděte se na něj podívat. Pokud si odnesete silnější zážitky, dobře pro vás a svěřte se. Pokud mi dáte za pravdu, budu rád, že jsem tu nezůstal úplně sám. A abych se opakoval (naposledy, slibuju): Yates si - doufám - vykopal velice pevné základy, na kterých chce postavit hned dva domy po sobě. Jestli se mám těšit na epochální uzavření série, strčím Yatese do své top desítky režiséru.

A jestli Harry Potter 6 překopne hranici 85% na čsfd, sežeru tenhle článek. (Protože ne, Harry, těch 70% na čtyři hvězdičky jsem ti fakt dát neboh. Hey, put your wand off!)

1 komentář:

  1. Nejbližší kino máme až v Ostravě a premiéra u nás v kině je až někdy v polovině srpna, a to už na to asi apomenu :( Nu což, těšil jsem se, ale penízky se teď přes ty prázdniny nějak ztenčily. Aspoň někdo si to užil :(

    OdpovědětVymazat