sobota 16. května 2009

Lovci pokladů s GPSkou, ale i bez ní

Tento nadpis prakticky shrnuje všechno to, co dělá geocaching geocachingem. Snad všichni jste o této hře alespoň ve zkratce slyšeli, ale ne všichni jste ji zažili na vlastní kůži. Už jsem jednou psal, že se o geocachingu chystám psát někdy v budoucnu a teď je určitě vhodná chvíle. Jednou do jeho vod zabřednete a těžko se dostanete na břeh.

Nejsem si příliš jistý, zda někoho z vás zajímá historie celé hry, její vývoj či podobné informace, které já osobně vypouštím. Pokud jsem se mýlil a vy přesně tento "stuff" (kdybych se tolik nekoukal na himym, určitě bych našel lepší slovo) vyžadujete, doporučím vám domovskou stránku geocachingu, bez které by to nešlo.

Řekl jsem tedy, že geocaching je prakticky o hledání pokladu. Systém této celosvětový hry je založen na souřadnicích GPS, díky kterým jsou lovcům (cacherům, kešerům, kačerům, ...) poskytovány informace o tom, kde se jaká skrýš nachází. Ale abych nepředbíhal, vezmu to hezky od začátku:

Na stránkách geocaching.com si založíte profil. Obyčejné (a pro úplně normálního lovce zcela vyhovující) členství je zdarma, za premium účet si musíte zaplatit (výhody tam jsou, ale dle mého názoru snad ani nestojí za řeč). Váš veřejný profil pak bude vypadat takto. (pravděpodobně musíte být registrovaní, ach jo) Můžete zde upravovat různé informace, které vás jen blíže charakterizují, potřebné rozhodně nejsou. Jestliže už máte profil - jedeme dál. Druhým krokem je najít si v okolí nějakou tu chache (počeštěně "kešku"). Cache/keš(ka) je krabice/krabička/truhla, ... ve které je všechno uloženo. Podám příklad: Jdete po poli a víte, že jedna keška je schována na někde u břízy přímo před vámi. K té bříze se dostanete a hledáte. V okruhu tří metrů bude vykotlaný pařez zahrabaný listím. Stačí odhrnout a tadá! Najdete (obvykle) černý pytel a v něm schovanou krabici - samotnou kešku. Každá keška musí obsahovat informace pro nálezce, kteří ji našli cíleně, ale i pro ty, kteří ji našli náhodou. V přiloženém listě se pak píše, co je geocaching zač a co má takový nálezce s pokladem udělat. Vše zde. Dále keška obsahuje LogBook, kam se každý člen hry zapíše, jako potvrzení, že skrýš opravdu objevil. Pak vše dá zpět tak, jak bylo a odchází.

Jak však cache najít? Na stránkách geocachingu je možností plno. Pomocí google maps, pomocí místa bydliště, názvu skrýše, data přidání, data posledního logu (zapsání, že jsem kešku našel), ... S pomocí těchto super pomůcek hledáte dál. Např. na google maps napíšete cíl "Pardubice" a postupně se vám ukážou všechny skrýše, které v Pardubicích jsou. Vy už si pak jen otevřete tu, kterou chcete navštívit. Pokračujeme dál. Každá keška má tedy speciální stránku, kde se píše o historii místa, kde se nachází, je zde informace, jak je obtížné se k ní dostat (terrain 1-5) a velikost kešky (micro, small, ragular, large, other). Krom toho jsou samozřejmě důležitým faktorem GPS souřadnice, bez kterých by to nešlo. Ti, kteří hledají s pomocí GPSky, ti to mají lehké, ale my, kteří přístroj nevlastníme, my si musíme pomáhat všemi různými mapami, krokováním, pamatováním si různých záchytných a orientačních bodů a hintů - hint je pomoc od samotného tvůrce kešky (např. "pařez", "30m od lípy", "kovová trubka", ...). Vybaveni souřadnicemi, mapou a hintem už můžete prakticky vyrazit. Pak tedy následuje situace, kterou jsem již popsal. Na co však pamatujte - ať vás u toho nikdo nevidí. Lidi jsou zlí a zvědaví a znám mnoho případů, kdy byla keška vykradena.

Dejme tomu, že za den najdete takových skrýší pět, šest (za minulej víkend jsme s bratrancem zvládli 19, prakticky jsme neslezli z kola). Poté se vracíte domů s pocitem, že jste něco udělali. Vaše povinnost tím však nekončí.

Dalším krokem je logování na web. Pokud kešku najdete, musíte (měli byste) ji zalogovat na internet. Najdete si stránku kešku, otevřete si ji a zalogujete. Vyberete, zda jste ji našli, nenašli, či jen dopíšete nějakou doplňující informaci, požádáte zakladatele kešky, aby ji opravil, či že se nenechází na místě, na kterém by měla být, atp. Do logu můžete nahrát fotky, děkovat, nadávat, i napsat knihu. Záleží na vaší fantazii. Prakticky je vše za vámi.

ALE!

Má to ještě několik vychytávek. O těch bych vás rád informoval.
Kešku může založit úplně každý, základem jsou hlavně souřadnice GPS, které musí být velice přesné.
Dále zmíním FTF - first to find. Je to taková nepsaná trofej pro každého lovce. Kdo najde první nově založenou kešku, dostává FTF. Nijak se to neboduje, je to pouze pro jeho vlastní potěšení.
Poslední věcí jsou TB a GC!
Travel Bug (TB) a Geo Coin (GC) jsou putovní předměty, které cestují po světě a jejich majitel je obvykle vyšle za nějakým cílem (navštívit Benátky, putovat po hradech, objet zeměkouli, ...). Pro každého lovce je čest najít a přenést nějakého TB či GC. Každý GC a TB mají své sériové číslo a pokud chcete nějaký vlastnit, musíte si jej koupit (aukro postačí). Podle sériového čísla pak můžete TB/GC sledovat na webu, vidíte, kde všude byl a kolik toho urazil.
Někdo by mohl říct, že bez nich pak hra nemusí mít žádný smysl. Ale má ho. Navštívíte různá místa a hlavně budete mít ten pocit, že jste nestrávili další den doma, ale něco jste pro sebe udělali. Pro mě je geocaching motivace jezdit někam na výlety, vzít kolo v deset ráno a vrátit se v osm večer plný zážitků. Geocaching je jeden z mých nejmilejších koníčků. A já si ho užívám!

Na závěr přikládám odkaz ke stažení pár fotek, materiálů, které vám pomůžou se v celé hře trochu lépe orientovat, nebude na škodu, si je stáhnout. Odkaz zde.

Teď vám jen přeji hezké zážitky z lovů, na které se třeba někdy budete chystat vy, kteří nejste členy "komunity" i vy, kteří členy jste, a víte už, o co kráčí. Také prosím všechny, které se k nějaké skrýši dostanou, aby je nechali být, klidně si ji prohlídli, ale vložili zpět na své místo a nechali ji tam pro ostatní lovce. Poslední pozdrav: "tak úspěšnej odlov".

+ pár čísel: Na světě je 800,783 aktivních kešek. V posledních 7mi dnech přibylo 612,818 logů přidaných 83,241 uživateli. (k 16.5.2009)

2 komentáře:

  1. Tak jsem si to konečně přečetl a líbí se mi to. Pěkná zábava:) Jen tak dál. Půjdu nějakou kešku navštívit:)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě běž, kdyžtak ti nahodím nějakou lokalitku v Olmiku, ať to omrkneš a kdyžtak pak se zaregistruješ ;-)

    OdpovědětVymazat