pátek 14. srpna 2009

Pushing Daisies [100%]

"At this very moment, in the city Coeur d'Coeurs, young Ned..."


Těžko byste hledali milejší, kýčovitější a romantičtější seriál v jednom. Vlastně byste neměli šanci.

Včera jsem dokoukal poslední díl PD. Jaké to bylo rozloučení, o tom později. Jelikož u nás tento skvostný seriál má velice slabou základnu a mnozí jej ani neznají, rád vám nejprve přiblížím, na co jsem vlastně celé dvě série koukal.

Pokud byste byli mí přátelé, které vidím pět minut v autobuse a musel bych stihnout vám všechno urychleně objasnit, vypadalo by to asi takto: "Jeden chlápek, ještě jako malej kluk, zjistí, že dokáže oživovat mrtvé. Pokud umřou dokáže je jedním dotekem na minutu oživit. Pokud se jich do minuty nedotkne zas, umře někdo jiný. Oživlý však neumře. Pokud ale má žít dál, ten chlápek se ho už nikdy nemůže dotknout. Když ten chlápek vyroste, v týmu s jedním detektivem vyšetřujou vraždy. Vždycky se zeptá oběti, kdo jí to udělal a pak ji zase 'zabijou'. Jednou ale ten týpek dostane oživit jeho lásku z děství. Protože ju ale furt miluje, nedotkne se jí znovu a místo ní umře někdo jiný. No a to je tak v kostce celý, Adame."

Samozřejmě to ale není celý.

Ned - To je ten týpek, co umí oživovat mrtvé a co oživí svou životní lásku, Chuck Charles. Jejich vztah je založen na nedotýkání se sebe, což z něj dělá unikátní, romantickou podívanou. (Já bych to nevydržel, u mě už by byla Chuck druhej den mrtvá.) Vlastní pekařství Pie Hole, kde peče koláče. (Nikoli pod paží, i když v tom vedru ... )

Chuck Charles - Nedova láska z dětství. Její rodiče jsou mrtví, jediný, kdo jí zbyl, jsou její dvě tety Lily a Vivian, které její smrt oplakávají. Chuck se o ně dřív starala, teď se jim ale nemůže ukázat, protože by jim to mohlo způsobit šok.

Olive Snook - Pomocnice v Pie Hole. Je dlouho zamilovaná do Neda a je nešťastná, když má cukrář oči jen pro Chuck. Zprvu se snaží přijít na Nedovo a Chuckino tajemství, později ale všeho nechá. (NEJlepší postava, u každé její scény jsem chytal záchvaty smíchu, leckdy jsem si některé části musel i přetáčet znova a znova)

Emerson Cod - Fanoušek "pop-up" knih (takový ty s vyjížděcíma obrázkama) a soukromý detektiv, který za vším vidí jen peníze. Jeho ironické komentáře a "bezcitnost"k jeho postavě naprosto sedí. Úzce spolupracuje s Nedem při vyšetřování. Celý život pátrá po své ztracené dceři.

Teta Lily - zahořklá stará dáma, bývalá akvabela. Kromě svého oka, schovaného pod páskou, skrývá šokující tajemství.

Teta Vivian - dobrosrdečná a milá stará dáma, bývalá akvabela. Neskrývá nic, je čistá jako okvětní lístek Lilye.

Co je na Pushing Daisies ale tak unikátní? Má jedinečný smysl pro humor, kterým mě vždycky naprosto odzbrojí. Navíc je strašně milý svým kýčem, kterým se vůbec nešetří, naopak se s ním úplně rozhazuje, plýtvá a hýří, což v tomto jediném případě je jen dobře, protože je to hlavně onen kýč, který vás sejme. O zmiňované romantice nemluvě. Jestli jse nespokojení s vaším psychologem, serte na něj a sežeňte si Pushing Daisies. V kombinaci s kakaem to nejlepší na nervy.

A abyste si zas někteří (já vás totiž vidím, že, Niku?) neříkali, že "další nekonečnej seriál nepotřebuju", tak vás můžu ujistit, že Pushing Daisies mají jen dvě série, první s 12x40 minutami, druhá měl skončit desátým dílem (původně tak i skončila, stanice ABC seriál pozastavila), což však nevypadalo jako závěr takové příběhu nijak zvlášť korektně, proto byly natočeny ještě tři díly. Je na nich poznat, že jsou trochu uspěchanější, celý seriál prakticky zakončí druhá půlka dílu 2x13, přesto ale fanoušci musí zaplesat. Lepší konec, než-li nic.
Takže dnes, všichni, povinně: Vypněte porno, vypněte Brüna, odejděte z kina v půlce Star Treku a pusťte si Pushing Daisies. Nedoceněný seriál, který se k nám asi nikdy nedostane. Bohužel.

1 komentář:

  1. Tak tak, to jsi vystihl za nás všechny. A ten obrázek...přemýšlím nad změnou motivu plochy :)

    OdpovědětVymazat