pátek 27. března 2009

How I Met Your Mother [95%]

SPOILER ALERT!

Očekával jsem (jako mnoho a mnoho dalších), že budu svědkem nějaké nízkorozpočtové zábavy ve stylu "příšerná tchýně" a "ano, maminko, klidně tu zůstaňte jako dlouho chcete". K sitcomu, který je podle čsfd.cz třetím nejlepším seriálem jsem přistupoval opatrně (mimochodem, imdb.com jej hodnotí na známku 8.8 z 10. )Buď jsou všichni úplně pitomí anebo jsme se spletl já a "himym" opravdu není jen nesmyslná snůška vtípků ala Troškův "Kameňák". Samozřejmě, že to byla moje chyba. Dovoluji si říct, že od dob velké slávy Přátel mi takový sitcom chyběl. Dokonce si dovoluji říct, že jde dokonce o lepší seriál, než jsou Přátelé. Ano, mluvím vážně, nepíchnul jsem si nic a ani necítím žádné výpary. Je to asi chyba, že se lidé drží Přátel jen z toho důvodu, že mají deset řad, lidi je milují po celé roky a jsou už prostě kultovní, což se o himym říct nedá, dobře, ale rozhodně má vtipnější situace a řekněte sami, kdo jste si po pár dílech Přátel neříkali, že se sází na stejný humor a už to místy není až tak vtipné? Možná je to totiž pravda. Himym vyplnilo přátelské mezery a posunulo je na špičku, kterou ještě stihlo vybrousit "každodílními" hláškami jako high five, suit up, what up anebo hi, have you met ... ? Jenomže nemůžete všechno postavit jen na hláškách. Nejste přece šílení.

Barney Stinson - není sice ústřední postavou seriálu, nicméně nelze si jej nezamilovat. Kromě toho, že je děvkař a vydělal balík, teď šuká jak alík. Na druhou stranu, proč ne? Je to neetický, jasně, ale lidem se to líbí. Barney je fakt zvíře a zvrhlík, ale jeho milostným eskápádám se musíte smát. A ty finty, který používá: "Jsem Barney z budoucnosti. Za chvíli sem vejde moje mladší já a osloví tě. Musíš se s ním vyspat, osud celého lidstva závisí na vás dvou." O tom, že se vydává za pilota raketoplánu, lékaře, který vymslel lék na rakovinu anebo za diplomata Spojených států radši pomlčím. Jeho charakter oplývá vtipem, medem a strdím, není možné na něj jen tak zapomenout.

Ted Mosby (the Architect) - Tohle je hlavní postava. Celý seriál se vlastně točí kolem něj. Je to Ted, kdo v roce 2030 vypráví svým dětem, jak potkal jejich matku. Rámcový příběh začíná a postupně se zase vrací do již jmenováného roku, kdy znudění potomci musí poslochat nekonečnou story. Ty dva puberťáky to nebaví, ale my, diváci mlsáme a mlsáme a jsme pěkně nadržení na každou kapitolu Tedova života. Náš hlavní hrdina je architekt a nějak pořád nemůže najít tu správnou práci, která by mu pomohla získat si klienty. Celou dobu prahne po Robin, ale ano, tušíte správně: ani ona není jeho budoucí žena, což se dozvídáme hned ze začátku celé první sezóny.

Robin Scherbatsky (z Kanady) - Kráska, jejíž kanadský původ se v seriálu stává terčem mnoha a mnoha nekanadských žertů od svých přátel. Miluje hokej a v minulosti byla Kanadskou popovou teenage-star. Ostatně její dvě písničky: Let's Go to the Mall a Sandcastels in the Sand si můžete poslechnout na youtube.com. Robin má šílené nápady, je sexy a Dan Landa by řekl "kluci honí s ní". Od prvního dílu si ji musíte zamilovat (dobře, nemusíte, ale mohli byste), protože nezamilovat si takovou televizní reportérku pro velice slavnou televizi Metro News One (a kariéru udělá i v Japonsku), to je hřích nad hříchy. Její pohled zkrotí každého a je to trošku sukničkářka (kalhotářka, nehodí se to víc?). Milujte ji a množte ji, protože s ní byste na to kafíčko fakt šli.

Lily Aldrin (zamilovaná) - Nadržená a krásná dlouholetá přítelkyně Marshalla. Učí děti v mateřské škole a nemá problém se kdykoliv vyspat (samozřejmě jen se svým miláčkem). Nebere si servítky s ničím a pravdu ráda říká přímo, že jo, you little slutty bitch ;o). Obvykle ale nadává jen z legrace. Do toho je příšerně zvědavá a neudrží tajemství a myslí na budoucnost (když se jeden pár dozví, že za jejich rozchod může Lily, je to vcelku šok). V seriálu vás šokuje jednou situací, ale ačkoliv píšu červeným, spoilerovým písmem, tak vám ji nemůžu prozradit, protože bych vám to fakt zkazil, takže se omlouvám, ale nejde to. Ještě bych snad mohl říct, že alkohol je její kamarádka a co vyváděla na koleji, to by se mělo někam zapsat jako varování pro příští generace :o)

Marshall Eriksen (zamilovaný) - "jedna debilní klišé fráze" (dobře, je to věčný snílek, dostali jste mě) a v nadrženosti si se svojí partnerkou Lily nezadá. A asi proto se k sobě tak hodí. Je nejmenší člen rodiny (kolik, že to má? 195 cm?) a proto si z něj bráchové dělali srandu. Zbožňuje kakao (schvaluju) a šílený severský sport - vynález rodiny Eriksenů (stejně jako recept, který zahrnuje gumové medvídky a majonézu). Studuje právničinu a chce chránit životní prostředí. Jeho další životní kroky vám ale neprozradím :o)

Sitkom How I Met Your Mother (himym.cz) je jedna z věcí, které vaši dvdtéku posunou zase o level výš. Musím se přiznat, že asi prvních šest dílů pro mě bylo katastroficky nudných, ale pak se to ve mně zlomilo a já to baštili od rána do večera s přestávkou na oběd a večeři. Je to sice vykrádačka Přátel, jak jsem již psal, ale úctyhodná vykrádačka, kdybych chtěl někdy vykrádat, tak bych si z himym vzal příklad. A kolik, že to máme už natočených řad? Jo, že se dodělává čtvrtá? (Mimochodem, doporučuju se na ni dívat co nejdřív, řeší se tam dost aktuální problémy). Tak to je moc dobře, protože jestli nějakému seriálu v dnešní době přát úspěch, himym je jasná volba. Jen by bylo snad dobré dodat: všeho moc škodí (a v nejlepším se má přestat).

Bez korekce

zdroje: entertainmentwallpaper.com, vysnu.com, 411mania.com, galerie.himym.cz, tvfanatic.com

Žádné komentáře:

Okomentovat